Zakonska neizvjesnost projekata obnovljive energije u Hrvatskoj se bliži kraju

Zagreb, Hrvatska – Nakon dugo neizvjesnosti investitori dobivaju zakonske okvire koji omogućavaju nastavak razvoja projekata iz obnovljivih izvora energije.

Stupanjem na snagu novog Zakona o tržištu električne energije, ZoTEE, krajem 2021. Vlada Republike Hrvatske regulirala je proces razvoja projekata iz obnovljivih izvora energije.

Kako bi cijeli proces bio zaokružen i jasno definiran trebalo je donjeti određene uredbe, pravila i metodologije.

Iako je zakonodavac najavljivao donošenje podzakonskih akata u definiranim rokovima, u praksi je to izgledalo drugačije te se na najavljivane dokumente čekalo više od 500 dana unatoč jakim pritiscima iz krugova investitora u projekte iz obnovljivih izvora energije.

Usprkos ulasku u ljetnu sezonu te očekivanja daljnjih odgađanja, stvari su se počele mijenjati te su dugo očekivani dokumenti ugledali svijetlo dana.

Krajem Lipnja 2023. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavljuje Uredbu o kriterijima za provođenje javnog natječaja za izdavanje energetskog odobrenja i uvjetima izdavanja energetskog odobrenja, Uredba EO, a sredinom Srpnja 2023. Hrvatski operater prijenosnog sustava, #HOPS, i Hrvatska elektroprivreda – operator distribcijskog sustava, #HEP-ODS, objavljuju Pravila o priključenju na prijenosnu mrežu, HOPS Pravila o priključenju, te Pravila o priključenju na distribucijsku mrežu HEP-ODS Pravila o priključenju.

Veliki dio posla je obavljen, te kako bi proces mogao biti zaokružen, očekujemo objavu Metodologije od strane Hrvatske energetske regulatorne agencije, #HERA, čime bi investitori mogli dobiti konačnu financijsku konstrukciju za razvoj projekata, te otpočeti s dugoočekivanim investicijama te Hrvatsku približiti postizanju ciljeva u razvoju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije te smanjiti uvoz električne energije i postizanju energetske neovisnosti.

SPIN Energy je vodeća tvrtka specijalizirana za greenfield razvoj projekata solarnih elektrana, od početka do RTB.a (eng. Ready to Build), većeg kapaciteta diljem Europe, a s fokusom na tržišta Italije i Hrvatske. Zahvaljujući kapacitetima projekata koji se broje u gigavatima i našoj predanosti, poželjan smo partner tvrtki za inženjering, nabavu i izgradnju (eng. EPC) te neovisnih proizvođača električne energije (eng. IPP).

Tags

More Posts

Italy

SPIN ENERGY S.R.L.
Via Larga 7
20122 Milan, Italy

Croatia

SPIN ENERGY d.o.o.
Ulica Božidara Adžije 19
10000 Zagreb, Croatia

Have any questions?

Get in touch with our team.

© 2024 All rights reserved