Tvrtka

SPIN Energy se bavi greefield razvojem projekata velikih
elektrana na obnovljive izvore energije u Europi.

Naš pristup razvoju se temelji na podacima i usmjerenosti na ranu fazu razvoja tj. dovođenje projekata do Ready To Build (RTB) statusa.

O nama

SPIN Energy je tvrtka specijalizirana za razvoj velikih elektrana na obnovljive izvore energije u Europi, orijentirana na tržišta Italije te Centralne i istočne Europe. Specijalizirani smo za greenfield razvoj projekata elektrana od početka do RTB statusa (eng. Ready to Build). Zahvaljujući kapacitetima projekata koji se broje u gigavatima i našoj predanosti, poželjan smo partner tvrtki za inženjering, nabavu i izgradnju (eng. EPC) i neovisnih proizvođača električna energije (eng. IPP).

Naš proces odabira odgovarajućih lokacija diljem Italije i Hrvatske temelji se na provjerenim podacima. To nam omogućuje optimizirano poslovanje na nacionalnoj razini, brži razvoj projekata do RTB statusa (eng. Ready to Build) te veću uspješnost projekata u odnosu na ostale tvrtke na tržištu. Naše dosadašnje projekte smo od početnog zahtjeva za mrežnim kapacitetom i odabira zemljišta do RTB statusa realizirali u najkraćem mogućem roku. Na nekim tržištima za manje od 12 mjeseci.

Naše poslovanje se temelji na procesno postavljenim načinima rada sa snažnim modelom upravljanja i značajnom financijskom potporom. Ovo nam omogućuje rast dosad neviđenom brzinom u industriji obnovljive energije.

Naš cilj je postati pouzdani partner za greenfield razvoj elektrana na obnovljive izvore energije velikim europskim proizvođačima električne energije te na taj način odigrati ulogu u zajedničkom doprinosu i dostizanju više teravata ukupnog kapaciteta u Europi do 2030.

Temeljne Vrijednosti

Usmjerenost

Snažna usmjerenost donosi rast i izvrsnost.

 • Usmjerenost poslovnog modela – svoj trud i resurse usmjeravamo na greefield razvoj elektrana na obnovljive izvore energije do RTB statusa (eng. Ready to Build).
 • Geografska usmjerenost – sjedište nam je u Europi i orijentirani smo na tržišta Italije te Centralne i istočne Europe.
 • Usmjerenost u provedbi – naš industrijalizirani procesni pristup omogućuje nam razvoj velikih solarnih projekata brže nego ikad prije.

Tim 

Način na koji momčad igra kao cjelina određuje uspjeh. Mi smo tim renomiranih industrijskih stručnjaka koji iznimno blisko surađuje i čini uigrani tim!

 • Rastemo zajedno neprestano postavljajući nove izazove i međusobno se nadahnjujući.
 • Surađujemo na najvišoj mogućoj razini s potpunom jasnoćom o dodijeljenoj ulozi i osobnoj odgovornosti.
 • Naše rukovodstvo ima snažnu viziju, jasan osjećaj svrhe i predanost promicanju suradnje i izvrsnosti.
 • Zaposlenicima osiguravamo neprestano usavršavanje i razvoj te im kroz to omogućujemo dosezanje najvećeg osobnog potencijala.

Povjerenje

Integritet, transparentnost i jasnoća prema našim zaposlenicima, kupcima i partnerima.

 • Zahvaljujući našem modelu upravljanja, svaka osoba u tvrtki ima jasnu sliku svoje uloge i svrhe. Ovo i osnažuje i povezuje tim, pruža osjećaj zadovoljstva te osigurava transparentnost.
 • Tvrtku vode vrhunski stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom i dubinskim znanjem o najnovijim trendovima u industriji.
 • Pažljivo biramo partnere s kojima gradimo dugoročnu suradnju i smatramo ih članovima našeg šireg tima.
 • Kupci vjeruju u nas i naše projekte. Projekte isporučujemo dosljedno, profesionalno i pouzdano što  našim kupcima omogućuje dostizanje vlastith ambicioznih planova u području obnovljivih izvora energije

Društvena odgovornost

Naš rad pridonosi ubrzanju energetske neovisnosti Europe i smanjenju ukupnog CO2 otiska.

 • Cilj nam je znatno ubrzati razvoj projekata elektrana na obnovljive izvore energije ukupnih kapaciteta od više gigavata, i time doprinijeti ciljevima smanjenja CO2 u svijetu.
 • Podržavamo UN-ove ciljeve održivog razvoja br. 7.2, 7.3, 7.4, 8.3, 8.5, 9.4, 12.6 i 16.5 i svake godine izvještavamo o njima.

Ekspertiza

Tvrtka SPIN Energy je strateški usmjerena na greenfield razvoj elektrana na obnovljive izvore energije i sposobna je vlastitim resursima obavljati sve aktivnosti u vezi sa sljedećim:

1

Dubinska analiza elektroenergetske mreže i raspodjele kapaciteta

2

Osiguranje zemljišta za projektno identificirani kapacitet elektroenergetske mreže

3

Osiguranje projektnog kapaciteta na elektroenergetskoj mreži

4

Planiranje, inženjering i ishođenje svih potrebnih dozvola za projekt

5

Konačna autorizacija projekta kroz dobivanje građevinske dozvole tj. RTB statusa (eng. Ready to Build)

Ready to Build

Holistički identificiramo, procjenjujemo i uklanjamo rizike u svim aspektima projekta te usmjerano i uspješno upravljamo projektima od početka do RTB statusa (eng. Ready to Build). Cilj nam je postići visokokvalitetne i isplative projekte u najkraćem mogućem roku.

Naše ključne Prednosti

Izvrsnost u ranom razvoju solarnih projekata.

Specijalizirani smo za greenfield razvoj projekata  elektrana na obnovljive izvore energije od početka do RTB statusa. (eng. Ready to Build).

Težimo izvrsnosti u svakoj fazi greenfield razvoja  elektrana na obnovljive izvore energije.

Naše ključne prednosti obuhvaćaju: dubinsko znanje naših stručnjaka o elektroenergetskoj mreži, promišljen postupak odabira projektnog zemljišta i dokazanu metodologiju razvoja projekata.

Priključak na elektroenergetsku mrežu najvažniji je dio svakog projekta obnovljivih izvora energije.

Procjene potencijala i izvedivosti projekta temelje se na našoj dubinskoj analizi elektroenergetske mreže.

Pažljivo profiliramo i odabiremo potencijalne projekte obnovljivih izvora energije na temelju stvarnih i očekivanih kapaciteta operatera prijenosnog i distribucijskog sustava.

Analizu elektroenergetske mreže i zemljišta za projekt provodimo prema cjelovitom modelu temeljenom na podacima koji pokrivaju sve relevantne čimbenike projekta, uključujući postupke zoniranja i prostornog planiranja.

Povećavamo vrijednost projekta tijekom njegove provedbe.

Svaki projekt se sagledava iz perspektive kupca i njegove interne stope povrata investicije te svojim odlukama u ranim fazama projekta  maksimiziramo dugoročnu vrijednost za kupce naših projekata.

Naši ljudi čine razliku.

Naš vrhunski tim stručnjaka posjeduje široko znanje, višegodišnje iskustvo te stručnost u provođenju svih razvojnih aktivnosti  projekata od greenfielda do RTB statusa (eng. Ready to Build), ciljano povećavajući vrijednost projekta tijekom njegove provedbe.

Stručna znanja našeg tima obuhvaćaju:   

 • odabir zemljišta
 • analizu elektroenergetske mreže
 • analizu ograničenja 
 • financijsko modeliranje  
 • analizu izvodljivosti projekta  
 • projektno planiranje i inženjering
 • ishođenje dozvola

Naša mreža partnera ključna je za uspjeh.

Dugotrajni odnos povjerenja s ključnim partnerima i dionicima u odabranim geografskim područjima omogućuju nam učinkovitu suradnju na razvoju projekata.

Zajedničkim radom dovodimo projekte do potpuno usuglašene i izdane građevinske dozvole (eng. Ready to Build).

Brinemo o svim lokalnim aspektima razvoja i projekte dovodimo do građevinske dozvole tj. RTB statusa (eng. Ready to Build). Kupci preuzimaju gotove RTB projekte kroz profesionalno vođeni M&A proces

Lokalno rješavamo sve zahtjeve propisa u vezi sa zemljištem, elektroenergetskom mrežom i planiranjem. Naši lokalni timovi stvaraju i održavaju odnose s lokalnim dionicima.

U odnosima s našim kupcima, interni tim za M&A usmjeren je na zadovoljenje svih M&A aspekata velikih korporacija prilikom kupnje portfelja velikih RTB projekata. Razumijemo potrebe i načine rada velikih kupaca te imamo sukladno tome postavljene intrene funkcije i procese koji omogućuju kompatibilnost i uređene načine rada prilikom M&A procesa.

Kombiniranjem navedenog, našim kupcima pojednostavljujemo i ubrzavamo mogućnost postizanja vlastitih ciljeve u području obnovljivih izvora energije do 2030.

Interni tim stručnjaka

Naš vrhunski tim stručnjaka posjeduje široko znanje te stručnost u provođenju svih razvojnih aktivnosti i provođenju projekata od početka do RTB statusa (eng. Ready to Build) te povećava vrijednost projekta tijekom njegove provedbe. Tim je stručan u sljedećim područjima:

Odabir zemljišta

Analiza elektroenergetske mreže

Analiza ograničenja

Financijsko modeliranje

Analiza izvedivosti projekta

Projektno planiranje

Projektni inženjering

Ishođenje odobrenja i dozvola

Briga o okolišu, društvu i upravljanju

Cilj nam je izraditi visokokvalitetne i isplative projekte u najkraćem mogućem roku, i time pridonijeti energetskoj neovisnosti Europe i značajnom smanjenju emisije CO2 vezano uz proizvodnju energije.  

SPIN Energy ima za cilj ubrzati europsku energetsku tranziciju razvojem elektrana na obnovljive izvore energije na ekološki održivim lokacijama u blizini elektroenergetske mreže. Naši projekti osmišljeni su u sinergiji s okolišem i već prisutnim industrijskim i gospodarskim aktivnostima.

Želimo doprinijeti regionalnoj energetskoj tranziciji putem obnove zapuštenih lokacija, pridonijeti optimizaciji cijene energije, kroz naše projekte stvoriti mogućnosti zapošljavanja lokalnih tvrtki i stanovništva, doprinijeti smanjenju ugljičnog otiska i povećati proizvodnju energije u poljoprivrednom okruženju.

Razvojem agrosolarnih elektrana želimo podržati lokalne zajednice u njihovom nastojanju da postanu energetski neovisne i samodostatne.

Surađujemo sa sveučilištima i istraživačkim centrima kako bismo olakšali poljoprivrednu neovisnost i rast energetskih zajednica, što su ključni čimbenici energetske tranzicije.

Podržavamo sljedeće UN-ove ciljeve održivog razvoja i svake godine izvještavamo o njima

Cilj 7

Čista energija po pristupačnoj cijeni

Konkretno:
 • 7.2 – Povećati globalni udio energije iz obnovljivih izvora.
 • 7.3 – Udvostručiti unapređenje energetske učinkovitosti.
 • 7.4 – Promicati pristup istraživanju, tehnologiji i ulaganjima u čistu energiju.

Cilj 8

Dostojanstveni rad i gospodarski razvoj

Konkretno:
 • 8.3 – Promicati politike koje podržavaju otvaranje radnih mjesta i poduzetništvo.
 • 8.5 – Potpuna zaposlenost i dostojanstveni rad uz jednakost plaća.

Cilj 9

Industrija, inovacije i infrastruktura

Konkretno:
 • 9.4 – Unaprijediti sve industrije i infrastrukture kako bi postale održive.

Cilj 16

Mir, pravda i snažne institucije

Konkretno:

 • 16.5 – Značajno smanjiti mito i korupciju.